Magazine van de stichting Vrienden van het Boeddhisme - 15 december 2016
WELKOM TEKSTEN ARCHIEF STICHTING CONTACT LINKS ZOEKEN
Artikelen Nieuwsberichten Beschouwingen

‘Iemand is zijn eigen redder’

Boeddha moest weinig hebben van theologische speculaties en ontweek ze het liefst door te zwijgen. Maar uit persoonlijke ervaring wist hij dat mensen in staat zijn om hun geest te zuiveren en oneindige liefde, compassie en wijsheid te ontwikkelen. Daarmee verschoof hij de aandacht van het bovenwereldlijke naar onszelf: een blijde boodschap? Boeddhisten zijn ervan overtuigd.
Lees verder

Het westerse boeddhisme van Erik Hoogcarspel

Het boeddhisme in West-Europa is een laatkomer en slecht begrepen. En als het wel goed wordt begrepen, dan is het toch een vreemde eend in de westerse bijt.
Lees verder

Brad Warner over God

Velen hebben het pad van zen gekozen om aan God te ontsnappen. Waar haalt de tegendraadse zenboeddhist Brad Warner dan het lef vandaan om uitgerekend met God op de proppen te komen? En dit nota bene in Dublin.
Lees verder

‘Laat de sneeuw op de Foedji-berg smelten’

Robert van Gulik leidde volgens zijn biografen drie levens. Hij was sinoloog, diplomaat en schrijver van zeventien misdaadromans over rechter Tie. In Van Guliks werk zijn sporen van het (zen)boeddhisme te vinden. Belangstelling?
Lees verder

Mijn citaat

Het Diamant-Sutra, Vajracchedika in het Sanskriet, was al vroeg een van de favoriete soetra’s van Victor van Bijlert. Als 17-jarige maakte hij kennis met de Engelse vertaling van Max Müller, waarvan het paradoxale taalgebruik hem mateloos fascineerde.
Lees verder

Dromen van een witte olifant van Paul van der Velde

Boeddhisme is ‘hot’ en het niveau van de nieuwe titels is divers. De auteur lijkt mensen te overladen met tekstfragmenten, weetjes en anekdotes om hen vervolgens vrij te laten om hiermee te doen wat henzelf goeddunkt.
Lees verder

Column

Guus van Holland las en mediteerde over vergankelijkheid en dat ‘alles’ voorbij gaat. En toen plotsklaps…
Lees verder

Lezing themabijeenkomst november 2016

Henk Blezer hield een lezing tijdens de themabijeenkomst over zelfdoding. Hier vindt u de power point presentatie…
Lees verderTerug naar Artikelen