Magazine van de stichting Vrienden van het Boeddhisme - 15 december 2016
WELKOM TEKSTEN ARCHIEF STICHTING CONTACT LINKS ZOEKEN
Artikelen Nieuwsberichten Beschouwingen

Ten geleide winter 2016

Ziehier het eindejaarsnummer van het Magazine VvB. De eindejaarsperiode beleeft men in Japan anders dan hier. Kerstmis is er geen officiële feestdag, tweede kerstdag is niet bekend en de nadruk ligt op kerstavond. De religieuze oorsprong gaat voorbij aan de meeste Japanners.
Wat overblijft is de uit de VS overgewaaide kerstcommercie. De kurisumasu keiki (kerstcake), die op 24 december volop gegeten wordt, is daar een voorbeeld van. Kerstavond is een soort Valentijnsdag geworden. Restaurants zitten propvol met verliefde stelletjes, die daarna een met kerstlichtjes verlichte nachtelijke wandeling maken. Voor singles of gezinnen met kinderen is er de traditie van Kentucky Fried Chicken eten. Dit is zo populair dat maanden tevoren gereserveerd moet worden. Kerstmis valt in de periode van de Japanse bounenkai of ‘vergeet-het-jaar-feestjes’ en die krijgen ook vaak een kerstthema. Vandaar dat men in deze tijd grote kans loopt om beschonken Japanners met kerstmutsen en andere decoraties tegen te komen.


Maar in Nederland is kerst ook veranderd en in handen van de commercie terecht gekomen. Een lichtpuntje is dit magazine met artikelen over Boeddha en goden, interessante boekbesprekingen en… Alle gekheid op een stokje: veel leesplezier en een frisse nieuwe start voor 2017. Overigens, voor boeddhisten is ieder moment van in- en uitademen een uitnodiging voor een nieuwe start.

Christmas in JapanTerug naar Artikelen